ToimistoSissit testaa: Herrankukkaro - luonnon rauhaa saariston sylissä

ToimistoSissit tekivät talvisen retken lumisen metsän ympäröimään Herrankukkaroon. Osa ToimistoSisseistä oli käynyt paikassa aikaisemminkin, itselleni käynti oli ensimmäinen. Ensivaikutelma saapuessamme Herrankukkaroon oli kuin olisimme tulleet Asterixin gallialaiskylään pienine puurakennuksineen, jossa savun tuoksu tervehti meitä jo portilla. Todellisuudessa tulimme vanhaan kalastajakylään, jonka paikan isä Pentti-Oskari Kangas oli hankkinut omistukseensa muutama kymmenen vuotta aiemmin ja alkanut rakentaa omien sanojensa mukaan aikuisten leikkipuistoa. Herrankukkaron toimintaidea nojaa suomalaiseen saaristoelämään, sen aitouteen, alkuperäisyyteen ja vanhanaikaisiin arvoihin. Rakennusmateriaalina on käytetty pääasiassa puuta, ja kierrätysmateriaaleja on hyödynnetty runsaasti.

Kuva: Taija Uusikumpu


Herrankukkarolla on tarjota runsaasti erilaisia kokoustiloja, joista löytyy mitä erilaisimpiin tarpeisiin sopiva persoonallinen vaihtoehto. Valittavana on tiloja aina kymmenen hengen pienryhmätiloista yli 200 osallistujan kokous- ja juhlatiloihin. Varusteina kaikissa kokoustiloissa on datatykki, valkokangas, fläppitaulu, kynät ja lehtiöt sekä langaton nettiyhteys.

Kuvat: Taija Uusikumpu

Myös majoitustilat ovat persoonallisia, kaikkea löytyy linnunpöntöstä mummon mökkiin. Yhden hengen majoitustiloja sen sijaan ei ole lainkaan, ja paikan käytännön mukaan myös majoituksessa suositaan yhteisöllisyyttä, eli tiloja ei mielellään varata vain yhdelle yöpyjälle.

Kuvat. Taija Uusikumpu

Kokousohjelman lomaan on tarjolla mm. perinteisiä pihapelejä, jousiammuntaa, pallonheittoa ”väärällä kädellä” ja puissa kiipeilyä. ToimistoSissien vierailun aikaan jäätilanne ei sallinut merijään hyödyntämistä, mutta kovempana pakkastalvena myös jäällä on mahdollista järjestää erilaisia perinnepuuhia. Sulan veden aikaan Herrankukkaro järjestää retkiä lähisaariin, mm. pirturetkiä rysäveneillä salakuljettajien kätköluolille sekä soutua rysäveneillä. Kylässä on neljä savusaunaa, joista suurimpaan mahtuu 124 kylpijää kerralla. Kaislikkokylpylässä on lämminvesialtaita sekä avanto talvisaikaan. Sissit pääsivät kokeilemaan tätä maailman suurimmaksi mainittua maasavusaunaa.

Kuvat: Taija Uusikumpu

Vanhan kalastajatilan perinteisiin kuuluu kalastus ja saaristoruokien valmistus vastapyydetystä saaliista paikan päällä. Koivuniemen Jannen 20 lajin pöytä on saariston kuulu. Lämmin- ja kylmäsavustus, halstraus ja loimutus mahdollistavat samanaikaisesti jopa 20 erilaisen kalaherkun nauttimisen. Kalat olivat erittäin maukkaita, ja mukana oli myös sellaisia lajikkeita, joita ei yleensä ole tarjolla, kuten savuahventa ja -lahnaa. Herrankukkaro lupaa huomioida kaikki ennakolta ilmoitetut ruoka-aineallergiat, mutta kysymättä jäi, millaisen menun ehdottaisivat kala-allergikoille.

Kuvat: Taija Uusikumpu

Herrankukkaro on perheyritys, jonka palveluihin kuuluvat myös tänä vuonna 80 täyttävä Höyrylaiva s/s Ukkopekka ja kolme charteralusta, Loistokarin saaren illallis- ja laituritanssipalvelut sekä Aurajokirannan suosittu kesäravintola Vaakahuoneen Paviljonki, jossa voi nauttia jazzista. Näitä palveluja voi yhdistää Herrankukkarossa järjestettäviin tilaisuuksiin.

Hilkka Aejmelaeus, johdon assistentti

TOIMISTOSISSIEN TESTIRYHMÄN ARVIO

Faktoja

 • Herrankukkaro, Luotojentie 245, 21140 Naantali Rymättylä 
 • perille Airismaalle pääsee ympäri vuoden maateitse 
 • ajoaika Turusta noin puoli tuntia, Tampereelta ja Helsingistä noin 2 tuntia 
 • avovesiaikaan paikalle voi tulla veneellä tai matkan Turusta voi taittaa vaikkapa s/s Ukkopekka-varustamon charter-alusten kyydissä 
 • koko Herrankukkaron alue on avoinna ainoastaan ennalta varatuille ryhmille 
 • A-oikeudet, omien alkoholien tuominen ei ole mahdollista 
 • lemmikkejä ei voi tuoda alueelle 
 • alue on helppokulkuinen, mutta ei täysin esteetön.
 • majoituspaikkoja on yli sadalle, useimmissa on suihku ja wc 
 • osa majoitus- ja kokoustiloista sijaitsee Arkkipelagus-nimisessä laivassa, joka on pysyvästi ankkuroituna Herrankukkaron laituriin.
 • savusaunoja on neljä
 • liinavaatteet, pyyhkeet ja pesuaineet kuuluvat käynnin hintaan

Mitä ryhmällemme jäi mieleen?

Omintakeinen paikka kauniin saariston syleilyssä, aito saaristolaistunnelma. Saariston rauha ja puhdas luontoa. Mykistävä, kooltaan ainoa laatuaan oleva maasavusauna. Todella maukas Koivuniemen Jannen kalapöytä.

Mitä järjestäisimme Herrankukkarossa?

Paikka soveltuu parhaiten vapaamuotoisten kokousten sekä rentojen tiimipäivien ja virkistystilaisuuksien järjestämiseen, kick-offeihin, workshoppeihin ja kehityspäiviin. Paikka on ihanteellinen ihmisille, jotka rakastavat saaristoa ja sen luontoa sekä jakavat Herrankukkaron kestävään kehitykseen liittyvät arvot, joita ovat puhdas ruoka, positiivinen asenne ja uusiutuvan energian käyttö. Jos kaipaat tilaisuudellesi yksityisyyttä ja hotellitason majoitusta omassa huoneessa, paikka ei ole teitä varten.

Ryhmämme matkasi Herrankukkaroon Helsingistä. 2,5 tunnin matka kului kuin siivillä, kun matkan ajaksi oli järjestetty ohjelmaa. Vinkkinä: esim. Lehtimäen liikenteellä on tarjolla moderni kokousbussi. Hoidatte kokoukset matkan aikana ja perillä pääsettekin aloittamaan suoraan virkistävällä ohjelmalla.

Ideoitamme Herrankukkaron kehittämiseksi

Herrankukkaron miljöö ja ympäristö ovat ainutlaatuiset. Mystiikka on jo sisäänrakennettuna kulisseissa. Elämyksellisellä ohjelmalla siitä voisi rakentaa mieleenpainuvan ja uniikin kokonaisuuden, jota ei ole tarjolla muualla.  Tapahtumajärjestäjinä mielikuvituksemme alkoi laukata. Kuvittelimme ympärillemme shamaaneja erätulille, loitsuja ja tarinoita, muinaisiin asuihin pukeutuneita henkilöitä.

Ympäröivää luontoa voisi hyödyntää ohjelmapalveluissa, esimerkiksi metsän tarjoamia terveysvaikutuksia. Lähisaaristo tarjoaa myös monia mahdollisuuksia, joita ei ehkä ole vielä hyödynnetty riittävästi. Hienoja tarinoita menneisyydestä voisi tuotteistaa, esimerkiksi Koivuniemen Jannen hahmo olisi voinut isännöidä illallista tai läheiseltä Seilin saarelta olisi voinut tulla mielisairaalan potilaan haamu mukaan savusaunaan. Tiimeille voisi tarjota roolipelejä, aarteenetsintää, paikan henkeen istuvia tehtävärasteja, perhon sitomisen opetusta ym.

Nyt vain luovuus valloilleen ja tarjolle jotain elämyksellistä ja erottuvaa! Miksi lähteä kilpailemaan asiakkaista urheiluopistojen kanssa jousiammunnalla ja pallonheitto -aktiviteeteilla, kun Herrankukkarolla olisi mahdollisuudet tarjota jotain aivan uniikkia uusia elämyksiä janoaville yritysvieraille?

Majoituskapasiteetin lisääminen ei myöskään olisi pahitteeksi, sillä nykyaikana ihmiset kaipaavat yksityisyyttä.

Testirymämme arvio Herrankukkarosta


Tilat
Ruoka
Ohjelma
Palvelu
Kulkuyhteydet


Arvio perustuu paikalla olleiden ToimistoSissien antamien palautteiden keskiarvoon.

Kommentit