Astu uuteen vuoteen supervoimaasi hyödyntäen!

Vuosi 2020 toi mukanaan paljon muutoksia assistentin työhön. Kukaan ei vielä tiedä, mitä kaikkea tuleva vuosi tuo tullessaan, mutta yksi asia on varmaa - muutos jatkuu. Siksi kysymys kuuluukin: Miten voit parhaiten valmistautua ottamaan sen vastaan?

Sihteeri- ja assistenttityön ennustetaan katoavan teknologian kehittymisen myötä. Kun tietokone suorittaa itse kalenterin hallinnan ja matkalaskutuksen, assistenttina jää helposti pyörittelemään peukaloitaan. Kuitenkin sen sijaan, että jäisit odottamaan robottien valtaannousua, voit alkaa tehdä itse aktiivisesti töitä osaamisesi ylläpitämiseksi ja vahvuuksiesi, supervoimiesi, löytämiseksi

ToimistoSissien assistenttiyhteisössä seuraamme, mihin suuntaan assistenttityö kehittyy ja pohdimme, miten meidän tulisi omaa osaamistamme kehittää, jotta olemme edelleen tärkeitä vaikuttajia tulevaisuuden työelämän pelikentällä. Yhdessä yhteistyötaitoja ja menestyviä tiimejä kouluttavan Suvi-Kanerva Koivusalon, Game Captains, kanssa pääsimme keskustelemaan, mitkä assistentin ominaisuuksista ovat tärkeitä ja vahvistamisen arvoisia sekä mikä on assistenttityön tuoma lisäarvo.

Vahvuuksinasi vuorovaikutus-, empatia- ja luovuustaidot

Keskustelun pohjalta päädyimme siihen, että assistenttina sinun kannattaisi keskittyä ominaisuuksiin, jotka eivät ole vielä roboteilla korvattavissa. Työpaikalla tarvitaan ihmistä, jolla on kyky hoitaa mitä moninaisempia ongelmia ja kokonaisuuksia lennosta, nopeasti ja tehokkaasti. Tähän tarpeeseen vastaat parhaiten olemalla ammattitaitoinen assistentti, joka on helposti muiden saavutettavissa ja valmiina sujuvaan yhteistyöhön. 

Myös luonteellasi on merkitystä. Työpaikalla arvostetaan ihmistä, joka suhtautuu asioihin lähtökohtaisesti positiivisesti ja empaattisella otteella. Jos olet luotettava henkilö, joka on valmis kuuntelemaan, olipa ongelma mikä tahansa, voit tehdä paljon hyvää jo pelkästään läsnäolollasi. Tällaisessa roolissa työskentely kerryttää myös eräänlaista ”hiljaista tietoa”, joka antaa mahdollisuuksia huomioida eri toimijoiden intressejä ja sitä kautta antaa hyviä vastauksia. 

Harjoittele, niin löydät oikeat sanat myös yllättävissä tilanteissa

Tarvitset myös työssäsi erilaisia vuorovaikutustaitoja, jotta yllättävissä tilanteissa osaat reagoida luovasti ja työyhteisöä tukevalla tavalla. Osaat toimia toisten kanssa yhteistyössä ja muokata omaa toimintaasi tilanteen mukaan. Juuri tätä on improvisointi, ja se on äärimmäisen hyödyllinen taito assistentille, nyt ja tulevaisuudessa.

Jos suusta lipsuu välillä mitä kummallisempia sammakoita tai tunnet itsesi epävarmaksi, ei hätää, sillä esimerkiksi kykyä olla avoin uusille ideoille voi harjoitella ihan käytännössä. Totesimme sen toimivaksi jo ToimistoSissien koulutuksessa. Suvi-Kanerva johdatteli meidät esittämään toisille aivan päättömiä kysymyksiä, kuten ”Mennäänkö maalaamaan kaikki vaahterat sinisiksi?” Toisen tuli vastata ehdotukseen ensin innostuneesti ja sitten lytäten. Tällainen harjoitus voi auttaa myös sinua konkreettisesti huomaamaan, miltä erilaiset suhtautumistavat tuntuvat eri rooleissa. Yhdessä harjoituksessa puolestaan huomasimme, että kommunikaatio onnistuu suhteellisen hyvin myös pelkkien eleiden avulla. Eli kun hymyilet ja teet parhaasi, pääset jo pitkälle. 

Vuorovaikutustaidot ovat valtaa

Assistenttina olet työyhteisön keskiössä viestinviejänä, tulkkina ja oppaana. Kun omaat hyvän inhimillisen pääoman ja vuorovaikutustaidot, kykenet myös vaikuttamaan työpaikalla. Voit hienovaraisesti viedä asioita parhaaksi katsomaasi suuntaan. Kun esimies antaa käskyn, voit osaavana assistenttina usein toimia hyvinkin vapaasti sen puitteissa. Keskustelussamme mukana olleet assistentit kertoivat arvostavansa työssään nimenomaan itsenäisyyttä, monipuolisuutta, vaikutusmahdollisuuksia ja vapautta. Kyky vaikuttaa asioihin ruohonjuuritasolla on sinun supervoimasi, josta kannattaa pitää kiinni!

Kuten yksi keskusteluun osallistunut assistentti kiteytti osuvasti: "Ammattitaitoinen assistentti on nyt ja tulevaisuudessa rakentamassa tulevaisuuden parempaa maailmaa.” Tämä tulee edelleen pysymään kaiken taustalla, vaikka on todennäköistä, että teknologia tulee muuttamaan ja viemään osia työstäsi. Kuitenkin, jos olet itse valmis harjoittamaan omaa osaamistasi rutiinitöistä kohti kokonaisvaltaisempaa ihmisosaamista, inhimillisyyttä, empatiaa ja luovuutta, selviät varmasti. Astu uuteen vuoteen supervoimaasi hyödyntäen!

Usva Uusikumpu, viestinnän assistentti, ToimistoSissit


ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi 

Kommentit