Opiskelijana johdon assistenttityön koulutuksessa”Susta voisi tulla hyvä johdon assistentti”, kommentoi kerran eräs entinen opiskelutoverini, kun kerroin hänelle olevani hyvä organisoimaan ja hakemaan tietoa. Tämä ajatus jäi muhimaan päähäni vuosiksi, ja sen seurauksena viimein keväällä 2019 hain Haaga-Heliaan opiskelemaan alaa.

Tätä tulet tarvitsemaan töissä

Vaikka on ollut päiviä, jolloin opinnot ovat tuntuneet hankalilta tai pistäneet pään pyörälle, on opiskelijoilla mielestäni korkea motivaatio opiskella tätä alaa, mitä etäopetuskaan ei ole onnistunut horjuttamaan. Oletan tämän johtuvan siitä, että opiskelijat kokevat saamansa osaamisen erittäin hyödylliseksi ja tarpeelliseksi työelämässä, joten opiskelu tuntuu pänttäämisen sijaan siltä, että on panostamassa omaan tulevaisuuteen.

Koulutuksen parhaimpia puolia ovat olleet sen käytännöllisyys ja monipuolisuus. Meillä on ollut kursseja mm. liiketaloudesta ja kokoustamisesta, ICT-sovellusten käyttämisestä ja viestinnästä. Myös ryhmätöitä on ollut paljon, mikä on kehittänyt yhteistyö-, johtamis-, projekti- ja viestintätaitoja. Kielten opiskelu on kuitenkin ollut se, mistä monet ovat erityisesti pitäneet, ja millä koulutusohjelma on erottautunut muista tradenomiopinnoista.

Henkilökohtaiset lempikurssini ovat olleet niitä, joihin on liittynyt esimerkiksi jonkin uuden ohjelman opettelu, tai Office-ohjelmien käyttö. Oman osaamisen kehittymisen näkee helpommin, kun työn alla on jokin konkreettinen tehtävä. Alku on aina vaikeaa, mutta on hieno tunne, kun tekeminen alkaa vihdoin sujua. Myönnän kuitenkin, että tällaiset tehtävät ovat usein myös niitä kaikista haastavimpia ja turhautuminen on suurinta juuri silloin, kun Wordin asettelu ei suostukaan menemään halutun lailla.

Muiden auttaminen nuorten vahvuutena

Meidän nuorempien assistenttien vahvuuksina työmarkkinoilla näkisin varsinkin joustavuuden, neuvokkuuden, kunnianhimon ja halun kehittyä. Paljon puhutuista pehmeistä taidoista kertoo esimerkiksi se, että omissa WhatsApp-ryhmissämme on aina apua saatavilla. Jos yhdellä meistä on ongelma, alkaa pian kokonainen joukko selvittää ratkaisua. Koen, että meidän opiskelijoiden keskuudessa on ajatus, ettemme halua vain itse pärjätä hyvin, vaan haluamme sitä myös toisillemme. Tällaista ajattelutapaa toivon kohtaavani myös myöhemmin työelämässä.

Kanssaopiskelijani ja ystäväni omalta vuosikurssilta ovat näiden puolentoista vuoden aikana tehneet minuun ison vaikutuksen. On suorastaan häkellyttävää, miten upeitten, fiksujen ja taitavien ihmisten kanssa saan opiskella. Pidän siitä, ettei meitä ole tehty samasta muotista: Olemme eri ikäisiä, meillä on omat taustamme ja kiinnostuksen kohteemme, emmekä varmasti tule kaikki hakeutumaan samoihin työpaikkoihin, tai edes samoihin tehtäviin. Veikkaan, että kirjavasta joukostamme löytyykin tästä syystä jokaiselle työpaikalle juuri se oikea tyyppi.

Johdon assistenttityön koulutus on uudistunut, ja tunnetaan nykyään nimellä liiketoiminnan palveluratkaisujen ja kielten koulutus. Valmistuttuaan tästä koulutusohjelmasta opiskelija voi toimia johdon assistentin lisäksi esimeriksi projektikoordinaattorina tai viestintäasiantuntijana. Valmistuvien opiskelijoiden urapolut saattavat siis olla hyvinkin värikkäitä, mitä pidän kuitenkin hyvänä asiana.

Astuminen työelämään

En ole välttynyt näkemästä artikkeleja, joiden mukaan mm. yleissihteereistä ja johdon sihteereistä on tällä hetkellä ylitarjontaa verrattuna avoimien työpaikkojen määrään. Uskon kuitenkin, että vaikka työn sisältö tai nimike saattaa muuttua, tarve työntekijälle säilyy. Olen yrittänyt pitää mieleni avoinna ja olla sulkematta mahdollisia ovia, sillä kiinnostavia työtehtäviä on paljon, ja tuleva työpaikka voi löytyä odottamattomalta suunnalta.

Luulen, ettei muuttuva työelämä ole kovin monelle opiskelijalle kynnyskysymys vaan suhtautuminen asiaan on: "I can work with that." Ei haittaa, jos työnkuvassa on mukana vähän kaikenlaista, kunhan sitä ei ole liikaa. Monipuoliset työtehtävät ovatkin aina olleet yksi johdon assistenttityön valteista. Itse milleniaalina toivon, että työ olisi ainakin jossain mielessä merkityksellistä ja omia arvojani vastaavaa. Olen kuitenkin henkisesti valmistautunut siihen, että valmistumisen jälkeinen aika saattaa aluksi kulua pätkätöissä, missä toisaalta on hyvätkin puolensa.

Tällä hetkellä tunnen kuitenkin olevani oikeassa paikassa, oikeiden ihmisten kanssa kouluttautumassa minulle oikeaan ammattiin. Tulevaisuus, täältä tullaan!Nea Pöyry, johdon assistenttityön opiskelijaToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi 

Kommentit