Millainen on taitava assistentti?


Taas joku vetää hihasta. "Hei onnistuisiko sinulta...?" hän kysyy varovasti. Kuuntelet rauhassa loppuun, vaikka ymmärrät jo varhaisessa vaiheessa, että sinulla ei ole oikeastaan mitään tietoa asiasta - vielä. Kun hän lopettaa, hymyilet ja nyökkäät. "Kyllä hoituu!" vastaat varmana. Ja ei kun selvittämään.

Ole ylpeä osaamisestasi

Tämä "kyllä hoituu" -asenne on vain yksi esimerkki niistä ominaisuuksista, jotka kuuluvat koriisi osaavana assistenttina. Kaikkea ei voi kukaan tietää, mutta kyky ja halu selvittää asioita tekee sinusta sellaisen ihmisen, jota työyhteisössä tarvitaan niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Olet aina valmiina auttamaan oli ongelma mikä hyvänsä. Työyhteisösi tukijana pidät jatkuvasti silmäsi auki ja haet aktiivisesti tehtäviä, joissa osaamisestasi voisi olla hyötyä.

Ja osaamistahan onkin. Haastavaa ammatissasi nimenomaa on se, kuinka tuot nämä kaikki monipuoliset taitosi esille juuri oikeissa tilanteissa. Olipa koulutuspohjasi ja työhistoriasi millainen tahansa, se on käännettävissä eduksesi. Sinulla on käytettävissäsi suuri kokemuksen ja osaamisen kori, josta nappaat aina tarvittaessa uuden näkökulman tai idean ja tuot sen esille. Tärkeintä on se, että arvostat itse korisi sisältöä. Ihan sama, onko se todellisuudessa täynnä kiviä vai erilaisia marjoja. Oma uskosi siihen auttaa levittämään sitä myös muualle työyhteisöön.

Älä unohda piilossa olevia helmiä

Assistentin korissa on kuitenkin yksi helmi, joka on ulkonäöltään täysin huomaamaton, mutta jonka todellinen arvo on mittava. Se on nimeltään ennakointi. Sen voima on niin valtava, sillä se tekee lähes tarpeettomaksi toisen arvokkaan ominaisuuden. Nimittäin, koko alussa esitettyä pyytämisen prosessia ja "kyllä hoituu" -asennetta ei tarvita, kun osaat tarttua tilanteisiin itse. Sinua ei tarvitse opastaa ja asiat tuntuvat hoituvan kuin itsestään. Olet aina vähintään puoli askelta muita edellä.

Tällaiset helmet jäävät kuitenkin usein täysin varjoihin. Siksi taitavana assistenttina yrität myös erityisesti nyt etäaikana muistuttaa muita siitä, että sinua ja mukana kantamaasi osaamista todella saa hyödyntää. Muiden työyhteisön jäsenten ei kannata arvuutella yksin ongelmiensa kanssa, vaan he voivat kysyä suoraan sinulta. Koska korissasi on sitä sun tätä, voi nimittäin hyvinkin olla, että sieltä löytyy myös ratkaisu.

Työyhteisön hyvän mielen lähettiläs

Tarkkuus ja tunnollisuus löytyvät myös koristasi. Kun tehtäväsi on selvä, hoidat sen sinnikkäästi loppuun ja muut voivat luottaa siihen. Olet oppinut myös erinomaiseksi organisoijaksi, sillä joudut jatkuvasti kaivelemaan koristasi eri asioita. Sen johdosta sinulta saa apua nopeasti, vaikka pyyntö olisi yllättävä. Muutos IT-tuen antajasta porukan äidiksi käy tarvittaessa hetkessä. Osaat myös yhdistellä niitä kokonaisuuksia, joihin tartut, mikä on eduksi monissa projekteissa. Et myöskään epäröi poimia koriisi uusia taitoja tai kokemuksia, joista voisi olla mahdollisesti hyötyä tulevaisuudessa.

Tämän lisäksi hyvät sosiaaliset taitosi, joihin kuuluvat”) muun muassa helposti lähestyttävyys, kyky kuunnella ja oiva tilannetaju, tekevät sinusta halutun työkaverin. Olet hyvän mielen lähettiläs, jonka huumori täyttää tilan. Kaikki tämä mahdollistaa sen, tiedon jakaminen kauttasi on vaivatonta ja miellyttävää. Suhtaudut positiivisesti ja avoimesti kaikkeen eteen tulevaan, eikä se jää huomaamatta työyhteisössäsi.

Tällainen sinä parhaimmillasi olet, assistentti. Olethan ylpeä itsestäsi!

Tekstissä esitetyt piirteet pohjautuvat ToimistoSissien 21.4. järjestämään kansainvälisen assistenttipäivän keskusteluun, jossa assistenttityötä tekevät jäsenemme pohtivat yhdessä sitä, millaisia ominaisuuksia assistenteilta kaivataan nyt ja tulevaisuudessa.

Usva Uusikumpu, ToimistoSissien viestinnän assistentti


ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi 

Kommentit