Haastattelu: Miltä näyttää työn monimuotoinen tulevaisuus?

 


”Tulevaisuudessa toimisto- ja etätyöskentely yhdistyvät hybridimalliksi ja assistenttikin pääsee vaikuttamaan siihen, missä hän haluaa tehdä töitä.”

Näin uskoo Katja Aalto, Innovation Homen operatiivinen johtaja. Haastattelimme Katjaa, jotta saisimme paremman käsityksen siitä, miltä etätyön tulevaisuus oikeastaan näyttää. Coworking-tilojen suunnittelijana hänen täytyy olla tarkasti perillä siitä, kuinka työ tulee muuttumaan, jotta työtilat pystyvät vastaamaan myös tulevaisuuden tarpeisiin. Katja, mitä työlle on tapahtumassa?

Assistentti työskentelee siellä, missä työt sujuvat

Vuodessa olemme oppineet paljon. Viimein on yleisesti hyväksytty se tosiasia, että assistenttityötäkään ei aina tarvitse tehdä kiinteässä toimipisteessä, Katja kertoo. Hänen mielestään tulevaisuudessa assistentin kannalta motivoivin ratkaisu olisi antaa hänen päättää itse se, missä hän on vahvimmillaan työntekijänä. Toisille se tarkoittaa enemmän etätyötä, toiset viihtyvät toimistolla.

Assistentilta vaaditaan tulevaisuudessa taitoa tietää myös, millainen ympäristö sopii parhaiten juuri käsillä olevan työtehtävän tekemiseen, Katja esittää. Tarvitaanko nyt äärimmäistä hiljaisuutta ja kivenkovaa keskittymistä vai kenties ajatustenvaihtoa kollegojen kanssa? Koska meillä on käytössämme etätöissä opitut työkalut ja sähköiset verkostot, ympäristö voidaan valita aiempaa vapaammin. Katja uskoo, että Innovation Homen kaltaisten yhteistoimistotilojen käyttö tulee kasvamaan entisestään. Tällaiset tilat tarjoavat nimittäin erinomaisen mahdollisuuden tehdä työtä joustavasti ja vaihtelevissa ympäristöissä.

Assistentti astuu uuteen vapauteen

Etätyöhön suhtaudutaan suopeammin myös tulevaisuudessa, sillä moniin sen käytänteisiin on jo ehditty tottua. Kantapään kautta on havaittu, mikä toimii ja mikä ei. Muutos ei kuitenkaan lopu tähän, vaan maailman avautuessa se jatkuu vielä pitkään, Katja uskoo. Seuraava vaihe olisikin yhdistää vanhojen ja uusien käytänteiden parhaat puolet ja luoda uusia, toimivia kokonaisuuksia. Koska eri yrityksissä ollaan tässä hyvin erilaisissa tilanteissa, on tärkeää, että tieto kulkee myös niiden välillä. Hyviä käytänteitä jakamalla, esimerkiksi ToimistoSissien kanavissa, voi auttaa myös muita kohti parempaa tulevaisuutta.

Etätyö on tullut jäädäkseen, Katja tiivistää. Kuitenkaan assistentti ei ole enää toimiston vanki, vaan hänellä on vapaus astua aivan uudenlaiseen maailmaan, jossa työtä voi tehdä joustavasti omaa jaksamista ja työtehokuutta kuunnellen. Tulevaisuus, täältä tullaan!Haastattelussa: Katja Aalto, Operatiivinen johtaja, Innovation Home
Kirjoittanut: Usva Uusikumpu, viestinnän assistentti, ToimistoSissitToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi 

Kommentit