Miten 55-vuotias johdon assistentti voi vielä työllistyä?
"Miten voin 55-vuotiaana työllistyä?" mietin hieman pelokkaasti, kun määräaikainen työsuhteeni toukokuussa 2021 päättyi. Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ollut, kun kaivaa kokemusarkistosta työnhakutaidot ja lähteä kilpailemaan nuorten, juuri valmistuneiden moniosaajien kanssa.

Pelottiko? – no ei aluksi, olinhan hakenut töitä aikaisemminkin ja jopa päätynyt uusiin tehtäviin helpostikin. Mutta eihän se helppoa ollut. Vuosi oli tullut ikämittariiin taas lisää, ja takana oli kaksi lyhyttä työsuhdetta. Aiemmin olin ollut onnekas. Olin työskennellyt Sanomilla upeat 24 vuotta ja päässyt siirtymään uusiin haasteisiin yhdessä pomoni kanssa. Ei siinä ollut tarvinnut kauheasti CV:tä miettiä – kunhan välillä päivitti sitä omaksi iloksi.

Työnhaku käy työstä

Nyt oli kuitenkin lähdettävä täysillä työnhakuun. Tähtäimessä oli johdon assistentin, assistentin tai toimistopäällikön työt. Työpaikkoja oli tarjolla jopa ilahduttavan runsaasti. Aluksi hain oikeastaan ihan joka paikkaan, sillä koin pientä paniikkia siitä, että uusi työpaikka on löydyttävä mahdollisimman nopeasti. Pian kuitenkin rauhotuin, kun aloin tiedostamaan, millaisen paikan todella haluan.

Todettakoon, että työnhaku käy ihan työstä. Tutkin aina tarjolla olevan työpaikan yrityksen kotisivuja sekä some kanavia. Eniten kiinnosti arvot, missio, visio ja strategia. Monilla yrityksillä on myös omat rekrysivut, joista löytyy työntekijöiden kommentteja, haastatteluja ja videoita. LinkedIn oli tärkein lähteeni – sieltä sain, ensinnäkin tiedon vapaista paikoista, sekä vinkit työskentelikö mahdollisesti joku tuttuni ko. yrityksessä. Hakemukset tein Canva-ohjelmalla, josta saa, valmiita, mutta muokattavia pohjia. Yhden hakemuksen laatimiseen meni helposti parituntia, vaikka pohja oli valmiina.

Jokainen paikka ei ole sinua varten

Välillä ikäni osoittautui kuitenkin esteeksi. Esimerkiksi yksi yritys käytti henkilöstöpalveluyritystä, joka on profiloitunut nuoriin ammattilaisiin. Jo yhden puhelinhaastattelun perusteella tiesin heti, että paikka menee minulta ohi. Olin liian vanha. Toinen tapaus oli, kun hain töihin erääseen startupiin. Vaikka uskon ehdottomasti, että nykypäivän startupit ovat meidän tulevaisuuden Nokioita ja Koneita, kahden haastattelun ja talouslukujen tutkimisen jälkeen totesin itse, että ko. yritys on minulle liian iso riski. Halusin vakaan työpaikan. 

Työnhakuväsymys iski usein. Olin kuvitellut olevani uudessa työpaikassa elokuussa – ja kun näin ei käynytkään alkoi pieni paniikki. Silti halusin pitää oman linjani: En hae mitä vaan. En tingi liikaa palkkapyynnöstäni. Haluan vakituisen työsuhteen.

Etähaastattelussa on kotikenttäetu

Hain viiden kuukauden aikana toistakymmentä paikkaa. Pääsin kahdeksaan eri yritykseen haastatteluun. Näistä viidessä oli kaksi tai useampi haastattelu. Haastattelut käytiin suurimmaksi osaksi Teams:n välityksellä, joka oikeastaan sopi minulle paremmin. Sosiaalisuudestani huolimatta jännitän tällaisia tilanteita. Kotona koin saavani tietynlaisen kotikenttäedun. Koen, että etu syntyi siitä, kun pystyin seisomaan haastattelutilanteessa ja ilmaisemaan itseäni paremmin, sen sijaan, että istun jäykästi pöydän toisella puolella haastattelijoiden istuessa toisella puolella (joita on muuten poikkeuksetta aina kaksi).

Viisi vinkkiä työnhakuun
  • Korosta kokemusta, laita CV:hen muutama hyvä esimerkki omista menestystarinoistasi. 
  • Muista myös päivittää jatkuvasti CV:tä, vaikka olet työssä. Jos sitä lähtee rakentamaan monen vuoden jälkeen täysin alusta voi jotain täysin oleellista unohtua. 
  • Haastattelussa ole rehellinen oma itsesi – tai ainakin parempi versio itsestäsi – koska sitähän sinä olet. 
  • Käytä suosittelijoita, jos mahdollista. Minulla se oli entinen pomoni, nykyinen ystäväni – joka kuulemma "kehui minua kuin Runeberg" – kiitos siitä.
  • Periksi ei pidä antaa. Kun kiinnostava paikka avautuu, niin tutustu yritykseen etukäteen hyvin. Räätälöi hakemuksesi juuri sille yritykselle ja sille tehtävälle.
Malttia ja sinnikkyyttä - oikea paikka löytyy kyllä

Syyskuun puolessa välin olin tilanteessa, jossa minulla oli kaksi mahdollisuutta ja lopulta tartuinkin toiseen niistä. Kyseessä oli Management Assistant -paikka yrityksessä, joka arvosti työkokemustani, ikääni ja haluani sitoutua yritykseen pitkäaikaisesti. Lopulta sinnikkyys palkitaan!

Nathalie Vaittinen, Management Assistant, Stora Enso.

ToimistoSissit jatkavat keskustelua assistentin työnhausta 25.1.2022. Tule mukaan kysymään Nathalielta lisää ja kertomaan omista työnhakukokemuksistasi. Katso tapahtuma.
ToimistoSissit on sihteerien ja assistenttien ammatillisen tiedon ja kokemuksien jakamisen verkosto – jotta meidän jokaisen ei tarvitsisi keksiä pyörää uudelleen! Liity seuraan ilman jäsenmaksua osoitteessa www.toimistosissit.fi


Kommentit